Sivut

torstai 5. kesäkuuta 2014

Istunta ongelmat jatkuu



Tämän päivän ratsastuksesta jäi hieman outo fiilis. Huilu tuntui todella hyvälle ratsastaa alusta alkaen, ja istuntanikin tuntui hyvältä. Mutta mites kävikään, kun rupesin kattelemaan kuvia? 
Mää suoraansanottuna järkytyin. Mun istunta vaan huononee päivä päivältä, mitä mää teen? Mää yritän oikeasti joka ikinen ratsastuskerta korjata mun virheitä, mutta ei ne ole ikinä kadonneet minnekkään. Selkästä käsin istunta tuntuu hyvälle, ja kuvittelen että istuntani on hyvä eli voin keskittyä vain Huiluun mutta ei asia olekaan niin. Mää tarvin jonkun opettajan äkkiä, ennenkuin tulee virheitä joita on tosi vaikea korjata. Huono puoli on vaan se että maneesi pöllyää paljon kesäisin, joten sinne en halua Huilua sen takia viedä ja ulkokenttä olis muuten hyvä, mutta kentän vierestä menee koko ajan ohi ravureita ja muita ratsukkoja, joten siitä ei sitten tule mitään. Eikä tuossa takapihalla mahdu oikeen tekemään mitään niin istuntakin siinä huononee koko ajan enemmän. 
Onneksi meille on kenttä tulossa! Me ollaan suunniteltu kenttää jo tosi kauan, ja mun mielestä paras kentän tekopaikka olis tuon nykyisen tarhan toinen puoli. Siihen olisi nimittäin nyt mahdollisuus tehdä kenttä, ja se on mun mielestä niin hyvä. Eikä mun mielestä tätä mahdollisuutta pidä heittää hukkaan.

Mutta nyt takaisin asiaan, eli ratsastukseen. 
Alkykäynneissä Huilu tuntui laiskalta, Yritin ohjata sitä melko paljon pohkeella, että se oppisi myös väistämään pohetta eikä menemään sitä karkuun. Huilu totteli pohkeita todella hyvin, eikä lähtenyt vaan kaahottamaan pohkeista. Kehuin sitä jo pienestä väistöliikkeestä, ja se rupesi ymmärtämään idean.



 Huilu ei nostanut ravia ollenkaan aluksi, joten otin raipan matkaan. Heti poika virkistyi ja rupesi todella kuuntelemaan. Huilu meni hyvää, aktiivista ravia vaikka olikin todella kuuma. Huilu muutenkin meni mun mielestä todella hyvin!
En paljoa Huilulta viitsinyt vaatia, koska oli kuitenkin niin kuuma ilma, joten ratsastin sen melko kevyesti. 
Yritin antaa Huilulle hieman enemmän ohjaa mitä yleensä, koska olen itsekin huomannut että minulla on monesti ollut turhan tiukalla ohjat ravatessa.






Toiseen suuntaan Huilu tuntui tosi hyvälle, ja päätin sitten mennä muutaman kerran harjoitusravissa. Se sujui yllättävän hyvin, enkä edes paljoa pomppinut ja sain pidettyä tasapainon hyvin yllä.  Kyllä se rupeaa sujumaan, kunhan saisin myös istuntani kuntoon.

Neuvoja istunnan suhteen otetaan vastaan!

25 kommenttia:

  1. Kuvien perusteella vaikutat istuvan hieman "löysästi", eli et pidä itseäsi riittävän jäntevänä keskivartalosta. Muita korjausvinkkejä en sitten osaakaan antaa, kuin että hevonen opettajalle liinaan ja itse vain keskityt istumaan ja etsimään itsestäsi ne lihakset jotka kannattelevat omaa kroppaasi. Voit vaikkapa ajatella, että joku vetää sinua kypärännupista suoraan ylöspäin, ja seuraat vetoa lantiostasi ylöspäin.

    Näissä kuvissa sulla muuten näyttäisi pysyvän kantapäät aika hyvin! :) (ja tuo oikea jalustin on yhä nurinperin :D)

    Olen huono selittäjä... :D

    VastaaPoista
  2. Niin ja lisäyksenä edelliseen jäntevöitymiseen vielä, että hartioiden ajatteleminen taakse teki mulle ainakin ihmeitä :D

    VastaaPoista
  3. Minun valmentajani antoi minulle vinkiksi istunnan parantamiseen ilman jalustimia ratsastuksen. Sitä voin suositella, sillä istuntani on parantunut. Itse tein aluksi niin, että otin joka kolmannen ratsastuskerran täysin ilman jalustimia ja jokaisella ratsastuskerralla 10 min ilman jalustimia kunnes istunta alkoi paranemaan. :)

    VastaaPoista
  4. Et oo aiemmin pitänyt yhtään liian kireellä ohjia ravissa :) Mielummin napakka (ei kireä/vetävä) tuntuma kuin löysä koska löysällä tuntumalla kuolain liikkuu suussa ja pidätteet tulee yhtäkkiä. Alku- ja loppuraveissa löysempi tuntuma on ok, mutta kun työskentelet kunnolla niin pidä ihan kunnon tuntuma :)

    VastaaPoista
  5. Nyrkit pystyyn ja kannat kädet, muista kyynerkulma! :)

    VastaaPoista
  6. Kannattaa kokeilla ilman satulaa menemistä ja sitten katsoisit kuvista onko istuntasi parempi ilman satulaa ja jos on niin, sitten alat vähitellen ottamaan satulan kanssa esim. Keskityt vain keskivartaloosi. (Sori jos et tajunnut mitään:D) Ja sitten kannattaa satulan kanssa tehdä pysähdyksiä, joissa korjaat istuntasi, ja odotat, että Huilu on pysähdyksessä rennosti. Ja kannattaa mennä myös ilman jalustimia, ja katsoa kuvista miten menet ilman jalustimia, koska istuntaongelmiesi osa asioista saattaa johtua siitä, että jalustimesi ovat liian pitkät, tai liian lyhyet. Ilman jalustimiakin kannattaa tehdä pysähdyksiä, joissa katsot istuntavirheeesi parhaasi mukaan, ja odotat, että Huilu seisoo paikallaan rennosti. Tässä oli nyt muutama vinkki! :)

    VastaaPoista
  7. Yksin on vaikea korjata istuntaa, koska jos luulet jonkun asian menevän oikein ja se meneekin väärin niin kukaan ei ole kentän laidalta sulle kertomassa että nyt se asia meneekin väärin. Istunta huononee monella jos ei käy tunneilla/valmennuksissa koska selässä istuessasi et voi nähdä itseäsi kokonaan, oletat vaan että "nyt jalat on hyvin" tmv vaikkei välttämättä ole.
    En tiiä tajusitko mitään, mut toivottavasti! :D

    VastaaPoista
  8. nyrkit pystyy, katse eteen (EI harjaan tai korviin), kyynerkulma ja istu suorassa! :)

    VastaaPoista
  9. Mun silmään sun istunta oli jo hieman parempi mitä ennen! Joissakin kuvissa näytit ainaki kantavan vähä paremmin käsiäs joka auttaa jo tosi paljon :) Kannattaa aluksi ainakin nostaa reijän tai kaks ylemmäs jalustimia, koska seki saattaa auttaa pysymään kantapäät alhaalla. Katso myös ettei sun jalat mee liian eteen keventäessä! Muista kantaa vielä enemmän noita käsiä, pitää nyrkit pystyssä, laittaa hieman taaksepäin olkapäitä ja pitää käsiä kyynärkulmassa, että ne ei menis noin alas :D Yritä myös istuu tiiviisti satulassa, mutta silti selkä suorassa. Suosittelen myös tota ilman jalustimia menemistä jos se ei ole ihan mahdotonta Huilun ravissa. Ja jos sen ravi tuntuu ihan mahdottoman vaikealta, yritä nojata hieman taaksepäin ja istua rentona, mutta ryhdissä. Toivottavasti tästä oli jotain apua :D

    VastaaPoista
  10. Ei se kentän vika ole että on huono istunta:D

    VastaaPoista
  11. Mutta kunnollisella harjotuksella ja tunneilla käymällä niin hyvää tulee ja kannatta myös luke jotain hyviä ratasastus kirjoja josta oppii ja myös istunta kuiva harjottelu on hyvä:))

    VastaaPoista
  12. Pakko sanoo et oot tosi hyvä tekee bannereita!!:o Mut tää nykyne on aivan hirrrveen ihana ja paras mitä sulla on ikinä ollu ♥

    VastaaPoista
  13. Edellä mainittujen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös lihaskuntoon. Vahva keskivartalo auttaa istunnan ylläpidossa huomattavasti, ja jos lihaskunto on heikko, ei keskivartaloa jaksa kannatella. Tästä johtuu se "löysyys" mitä sulla istunnassa vähän on. Kannattaa siis miettiä kotiinkin jonkilaisia kevyitä harjoituksia, mitä voit tehdä istuntasi eteen.

    Muuten just vaan keskityt, että hartiat taakse, kyynerkulma ja kannat ne kädet, kuten jo mainittukin. Ei se istunta tuossa kovin pahalta näytä, ihan hyvin menee. :) Ja katse eteenpäin, katsot monesti tosi matalalle hevosen niskaan.

    VastaaPoista
  14. Toi sun istunta on kyllä aikasta hirvee... sori :/ mut ala käymään jossain tunneilla säännöllisesti. Täällä etelässä millä tallilla mä käyn on tosi hyvä opetus, mutta tuskin joka viikko lähdet ajamaan 500km mutta tunneille ja äkkiä!!

    VastaaPoista
  15. Jos et kanna käsiäsi, ei hevonenkaan voi kantaa itseään. Noin mulle on opetettu. Eli kyynärpäät kiinni kylkiin, nyrkit ylös ja kyynärkulma! Katse eteen, kantapäät alas, varpaat meno suuntaan. Hartiat taakse ja pohje rennosti mutta samalla napakasti kiinni. Keskivartalo on sulla aika "löysä" ite treenaan vatsa- ja selkälihaksia sekä lenkkeilen koska pelkkä tunti ratsastusta päivässä/5pv viikossa ei ylläpidä tarpeeksi lihas- ja yleiskuntoa. Eli esim. Lihaskunnon laskeminen vaikuttaa istuntaan suuresti.Selkä suoraksi, mutta varo ettei ylinotkolla. Tässä joitain vinkkejä. Lisäksi voit pyytää kesken ratsastuksen että sinulle näytetään kuvia istunnastasi, jolloin voit katsoa mitä pitää parantaa ja katsoa heti perään kuvista miltä näyttää. Sitten vain pikkuhiljaa pyrit ylläpitämään sen istunnan. Myös ilman jalkkareita meneminen auttaa paljon

    VastaaPoista
  16. Sun ruumiinrakenne on sellainen että ei oikein sovellu ratsastukseen. Oon ollut monien sun "muotoisten" ratsastajien kans tekemisissä ja heillä kipeytyy herkästi paikat ratsastaessa ja istunta on huono. Lisäksi suosittelen muutakin liikuntaa. Lihaskubntosi näyttää olevan aika nollissa

    VastaaPoista
  17. Arvostan sussa tosi paljon sitä että julkaset kaikki (?) kommentit, myös ne joissa on vähän kritiikkiä tai haukkumista. Julkasemalla osotat että oot lukenut kommentin ja sisäistänyt asian, tai niin itse ainakin ajattelen :) Blogis on muutenkin tosi kivaa luettavaa ja Huilu on kehittynyt paljon.

    Ei mitenkään pahalla Jeminaa kohtaan, mut ärsyttää kun se ei julkase mitään kommentteja joissa on vähänkin kritiikkiä. Kaikkiin blogeihin tulee aina edes jotain pientä kritiikkiä, mutta Jeminan blogissa en ole yhtään kritiikki kommenttia nähnyt. Myöskään neuvoja hän ei julkaise. Tulee vaan mieleen että Jemina luulee olevansa parempi mitä on..

    VastaaPoista
  18. Moi! Tehän edistytte hyvää vauhtia, Huilu näyttää tosiaan kantavan itseään jo paljon paremmin.
    Omaan silmääni näyttäisi että sun istunnasta puuttuu ryhdikkyys. Kuvittele istuvasi hieman "ylempänä", mutta pidä kuitenkin istuinluut rentona ja syvällä satulassa. Napa eteen, hartiat taakse, mutta vältä selän notkeutumista. Jalat sietäisi mennä taaksemmas, eli ihan lonkasta asti.
    Voisit joku kerta selkäännousemisen yhteydessä kokeilla pyörittää lonkkia eteen, taakse, viistoon ja sivuille, siinä löytää hyvin sen syvimmän ja keskeisimmän kohdan satulaa.
    Ja tosiaan kiinnitä huomiota siihen että pidä istunnan tiiviinä varsinkin vältä ylimääräiset liikket esim keventäessä, riittää ihan se pieni liike eteen/ylös, ei tarvi suoristaa jalkoja.

    Älä kiinnitä huomiota kommentteihin jossa viitataan esim vartalonmuotoosi, ei sillä ole mitään väliä.

    Tsemppiä jatkoon ja uskon että istuntasi tulee kehittymään vielä paljon, ei hätää! :)

    Rapsutuksia Huilulle!

    VastaaPoista
  19. Koska uutta postausta ?:)

    VastaaPoista
  20. Ei tuo ole edes yhtään pahan näköistä. Samaa sanon kuin muutkin, että jäntevöittäminen olisi paikallaan. Ajattele lapaluut yhteen ja alas (ei olkapäitä taakse, koska ne silloin helposti jännittyvät) ja painoa päkiälle. Jalustimia voisit lyhentää reiän tai jopa kaksi. Ja tietty ne kädet ja kyynärkulma. Hevonen näyttää kivalta :)

    VastaaPoista

Huilu on minun oma hevonen, ja Suski on kaverini hevonen. En kaipaa valituksia mistään, joten kommentoikaa asiallisesti!