Sivut

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Erikoispostaus: Mietteitä tallinvaihdosta

Otsikko on hieman hämäävä, ja jokainen luulee varmaan että olen vaihtamassa tallia, sillä en ole todellakaan.
Eli tämä postaus käsittelee sitä, mitä tallinvaihdosta on seurannut, ja mitä hyviä ja huonoja puolia siinä on. En ole pitkään aikaan tehnyt erikoispostausta, ja itsellä on intoa kirjoittaa tällainen postaus.



Tallin vaihdon syitä olivat siis ne, että emme pystyneet enää kehittymään edellisellä tallilla. Kehityimme siellä paljon, mutta emme tarpeeksi. Liikutus mahdollisuudet eivät täyttäneet Huilun puutteita. 
Huilu on myös sen verran iso, että talli oli sille liian ahdas. Huilu löi päätään jatkuvasti kattoon, joka aiheutti sille suuren pääherkkyyden, jonka takia emme enää saaneet sille suitsia päähän. Suskihan on Huilua lähes 10cm matalampi, joten sillä ei ole ongelmaa tallin tilavuuden kannalta. Huilu rikkoi jatkuvasti tarhauksia, ja karkaili ja hermoili niin paljon, ettei kukaan muu enää halunnut käsitellä kuin minä. Itse en nähnyt Huilun käyttäymisessä mitään ongelmaa, mutta jatkuvasti mulle siitä sanottiin, enkä oikein vieläkään ymmärrä, mitä Huilu oikeastaan teki. 
Hyviä puolia tallissa kuitenkin on. Se on mukava ja kotoisa vanha talli, jossa ainakin on omaa rauhaa. Maastot oli lähellä, eikä siellä vilissyt autoja/ihmisiä koko ajan, vaan siellä oli ihanan rauhallista. Mulla oli aina kaveri tallille, joten ikinä ei tarvinnut yksin lähteä tallille, ja sain materiaalia lähes jokaiselta tallireissulta. Pelloilla oli mukava ratsastaa, ja hevosellekin se on tosi mukavaa, mutta se taas kostautui talvisin, jolloin pellot olivat käyttökelvottomat. En siis todellakaan moiti tätä tallia, mutta yksinkertaisesti se oli väärä paikka Huilulle. 



Mitä hyvää tallinvaihdosta seurasi? Entä huonoa?
Päästään Huilun kanssa nyt treenaamaan tavoitteellisesti kesällä, kuin myös talvella. Tottakai tallinvaihto jännitti tosi paljon, ja mieleeni heräsi ajatuksia. Mitä jos Huilulle tulee stressi? Hajottaa paikkoja? Muut eivät tykkää siitä, ne olivat ihan turhia.
Huilusta pidetään tosi paljon nykyisellä tallilla, jopa rakastetaan! Onhan Huilu mitä ihanin ruuna! Muut ovat päässeet sillä ratsastustunneille, myös minä, joka tietty auttaa meitä pääsemään eteenpäin ja Huilu saa säännöllistä liikuntaa. 
Kesäisin pääsemme ihaniin maastoihin ja pelloille ja tallin omalle kentälle, ja talvisin maneesi on vajaan 500metrin päässä, joten sinnekin päästään treenaamaan ainakun halutaan. Tallinpitäjä on pätevä ratsastuksen opettaja, joka haluaa auttaa meitä eteenpäin, ja hänelle oonkin todella kiitollinen kaikesta missä on meitä auttanut/opettanut!
Uuden tallin myötä Huilu ei enää vierasta esim tiellä vastaan tulevia hevosia, ei enää rupea riehumaan kun kuulee toisen hevosen hirnuntaa jostain, koska tallissa on paljon mukavia kavereita Huilulle. Toki Huilussa on jonkin verran agressiivisuutta, jonka huomaa erityisesti tallissa, hyökkii seiniä päin jos toinen hevonen tulee lähelle ja potkii välillä seiniä, mutta onneksi tästäkin kurjasta tavasta ollaan pääsemässä eroon! 




Huonoja puolia tallin vaihdosta on vaikea keksiä. Tottakai se on valitettavaa, että Jeminan hevonen Suski jäi yksin, mutta tietenkään se ei oikeastaan ole meidän ongelmamme, mutta säälittää se nyt kuitenkin. Ja se että Jemina käy usein nyt yksin tallilla. Tottakai laitan oman hevosen elämäntilanteen etusijalle, mutta mulla on aina ollut se ongelma, että mua harmittaa asiat joille en vaan voi mitään. Oman hevosen takia joutuu uhrautumaan monesta kivasta asiasta. 
Mutta voin sanoa, että en todellakaan kadu tätä! Nykyinen elämäntilanteeni on niin loistava, että en voi kuin hymyillä. Huilu voi mahtavasti, kuten minäkin. Saan oikeasti olla todella kiitollinen nykyisen tallin väelle, erityisesti Riikalle ja Iidalle, kun ovat mua auttaneet jokaisessa vaikeassa asiassa/tilanteessa!




Mitä piditte postauksesta?
Minkä laisia erikoispostauksia haluaisitte minun tekevän?

21 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus! :) Oikein hienosti teillä meneekin tällä hetkellä ja kehitys sen kuin jatkuu vaan!
    Onko Iida sinun kaveri, kun hänestä olet maininnut useissa postauksissa? :) Huilu on kyllä kaunis hevonen ja rakenteellisesti voi olla oikein loistava ratsastukseen! Tsemppiä hurjasti jatkoon teille molemmille! Toivottavasti kuullaan teistä taas pian! :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turhaan sä jemina tuut tänne mitään inisemään, voit itsekkin vaihtaa tallia niin ei tarvii valittaa.

      Poista
    2. Äläpä anonyymi, komppaan täysin.

      Poista
    3. Ei voi vaihtaa tallia kun ei ole varaa maksaa. hevonen pitää saada vaikka sen etu ei kaikilla mene edelle ja ei varaa pitää, seisotetaan yksin ilman lajitoveria tallissa joka lainvastainen. Sitten ollaan lirissä kun käy jotain minkä vuoksi pakko olisi omasta tallista laittaa pois. Pitäisi aina kaksi kertaa miettiä ennenkuin ostaa ison eläimen. Sen ylläpito on kallista ja sen lajinmukainen käytös erilaista. Jeminan blogia seurasin aiemmin mutta meni maku kun hevosesta ei välitetä eikä jakseta edes kunnolla liikuttaa jne. Nuori tamma lihakseton ja laiha ja ihmiset eivät ymmärrä jonkun olevan pielessä vaikka paistaa kauaksi huono hoito.

      Olen niin iloinen että Elli ja huilu kehittyy hienosti ja uusi talli varmasti teille vain hyväksi! :) iloisia ratsatuksia teille. Huilu näyttää nykyisin hienolta ja kirjoituksista huokuu myös omistajan onnellisuus. Millaiset tavoitteet sinulla on tälle vuodelle ratsukkona? Onko jotain tiettyä mitä haluat oppia ja jotain mitä saavuttaa?

      Poista
    4. Mulla on ratsukkona tavoitteena että päästäisiin laukkaamaan jo suorallakin ettei vain ympyröillä, eipä oikeen muuta tuu mieleen :)

      Poista
  3. Teit viisaasti, Ei todellakaan ole sinun ongelmasi jos joku toinen pitää hevostaan eläinlain mukaan liian ahtaassa tallissa, tai yksin. Tietysti jos Huilu olisi vanhassa tallissa nii sittenhän Suski ei olisi yksin. Mutta edelleenkään se ei muuta sitä asiaa että talli on ihan lainkin mukaan liian matala. Kuvien perusteella tallinvaihto on tehnyt hyvää teille molemmille.

    VastaaPoista
  4. Ihan mielenkiinnosta luin vanhempia postauksia niiltä ajoilta kun sait Huilun. Oli kyllä tosi törkeää kommentointia ja sun taitojen mollaamista. Oot kyllä sisukas tyttö kun silti blogia jatkoit. Nytpähän nämä mollaajat näkee ettei Huilu pilalla ole ja teillä hyvin menee. Onnenhevonenhan se on kun sai tämmösen "kakkostilaisuuden" raviuran jälkeen. Huilu näyttää mun silmiin oikein hienolta ja hyvinvoivalta lämminveriseltä.

    VastaaPoista
  5. Kyllä teit oikein. Kyllä se täytyy hevonen edellä mennä joka paikkaan. Ja se on surullista kuinka lämminverisiä ravihevosia jotkut ihmiset mollaavat ihan rodun takia. Kun lämpöiset saavat ravata kilpaa 12 (?) vuotiaiksi ja siirtyvät sitten eläkkeelle niin ei sellaisiahevosia voi pihakoristeina pitää. Silloin ratsun hommat ovat hyvä vaihtoehto. Oma ruunani ei ole ravannut askeltakaan kilpaa ja se näkyy. Osaa ottaa matkaa voittavaa ravia, mutta ei ole koskaan omistanut ravurin lihaksia. Tässä olisi haaveissa käydä ratsastamassa helppo c kouluohjelma ja esteitä luokassa jotain ja näyttää niille epäilijöille että jenkki ruunassakin on potkua :) Mutta Huilu on kehittynyt teillä on tallin vaihto kyllä tehnyt hyvää.
    http://nooranhevosharrastusblogi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Ja sun blogia olenkin käynyt jo kurkkailemassa

      Poista
  6. Hyvin perusteltu postaus =)
    Joskus sitä joutuu tekemään vaikeita päätöksiä ja selvästi olet tehnyt oikean päätöksen!

    VastaaPoista
  7. Hyvä postaus! Voisitko jossain vaiheessa tehdä "Huilun kirjoittaman" postauksen, jossa kirjoitat kuulumiset Huilun näkökulmasta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja joo, toi on aika hauska idea, pistetään harkintaan :)

      Poista
  8. Nyt täytyy itsekin sanoa, että joskus aiemmin blogiisi törmätessäni vähän kauhistelin että mitähän tästä hevosenomistamisesta tulee. Tämän hetkisen perusteella on pakko sanoa että ihan turhaan kauhistelin! Otat nöyränä ja fiksusti apua vastaan ja selvästi tahdot oppia lisää ratsastuksesta ja hevosen hyvästä hoidosta! Paljon tsemppiä jatkoon, teistä tulee vielä hyvä parivaljakko! :)

    VastaaPoista
  9. Uutta postausta kaivataan!!!

    VastaaPoista
  10. Hyvä että kaikki on hyvin ja Huilu viihtyy :)

    VastaaPoista

Huilu on minun oma hevonen, ja Suski on kaverini hevonen. En kaipaa valituksia mistään, joten kommentoikaa asiallisesti!