Sivut

perjantai 30. tammikuuta 2015

Iida ratsastaa


Suunniteltiin koulussa iidan kanssa, että hän voisi tänään (perjantai) ratsastaa Huilulla tallin kentällä. Iidahan on nyt aivan Hullaantunut Huiluun. Iida ratsasti viime viikolla Huilulla maneesilla, mutta siitä ei valitettavasti ole materiaalia. Itsekin ratsastelin Huilulla viime viikolla, ja eilen juoksutin Huilun hikeen asti. 
Tosiaan, mentiin sitten koulusta suoraan tallille, ja Iida haki Huilun sisälle ja yhdessä laiteltiin se valmiiksi. 
Meillä ei oikein ollut suunnitelmia, mitä Iida Huilun kanssa tekisi, mutta kevyesti kuitenkin oli tarkoitus mennä. Iidalla oli tosi kipeä kurkku, joten ei itsekkään voinut mennä kovin vaativaa. Itelläkin jääty paikat, kun en ottanut hanskoja enkä mitään mukaan, enkä takkiakaan viittinyt kiinni laittaa. 





Ensin Iidalla ja Huilulla oli hieman erimielisyyksiä, mutta loppujen lopuksi Huilu meni tosi hienosti. Sillä nyt on käytetty nuita sivuohjia joka kerta ratsastuksessa, tietty joskus käydään palauttelemassa ilman satulaa. 
Iidalla olis ollu huomenna tallinomistajan tunti Huilulla, mutta saapa nähä meneekö kun oli vähän huonossa kunnossa. 
Mulla on sitten tunti sunnuntaina, mutta jos en pääse menemään, äitini menee. Joten Huilulla on ainakin rankka viikonloppu tiedossa! Viikonlopun jälkeen sillä on sitten pari päivää vapaata.




<3


17 kommenttia:

  1. näyttipäs huilu menevän hyvin! :) ootteko ottanut jo selästäpäin laukkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olla, sen tasapaino ei vielä riitä siihen, mutta varmasti kesään mennessä ollaan pääsyy jo laukkaamaan! :)

      Poista
  2. Miksi sivuohjat? Niillä et opeta mitään hyvää ratsastuksen kannalta. Ja miksi pumpulit korvissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai en? Kyllä mä uskon että mun opettaja tietää paremmin ku sinä, ja Riikka on muuten kouluttanu monia ex ravureita ratsuiksi että siihen nähden. Ja ehkä sen takia että keskittyy töihin eikä kuuntele kaukaa kuuluvia ääniä.

      Poista
    2. Noh tapoja on monia. Itse vuosia ratsuttajana toimineena en ole ikinä ymmärtänyt sivuohjia ratsastuksessa. Niitä pitää säätää jatkuvasti niin että olisi oikeaa hyötyä, ulkopuolella pitää olla pidempi ja sisäpuolella lyhyempi jotta ovat hevoselle reilut ja se voisi edes yrittää taipua. Lisäksi kannattaa kiinnittää edes sivarit tuonne satulan d-renkaisiin jos niitä on pakko käyttää. Tulee muuten paine kohti ratsastajan polvia ja samalla toinen paine ratsastajan kädestä jälleen eri suuntaan=ristiriitaista hevoselle. Ja kuvista huomaa hyvin yleisen sivuohjiien ongelman, hevonen on nyökyssä mutta selkä ei työstä ollenkaan. Pää painuu kuolainta pakoon ja suu auki. Ei ollenkaan siis rento. Mitä haette sivuohjia käyttämällä?

      Poista
    3. Mun ratsastuksen opettaja (tallinpitäjä) on neuvonut meitä käyttämään apuohjia juoksuttaessa JA ratsastuksessa. Halutaan se oikeanlaiseen muotoon että se sitten oppii kulkemaan noin ilmankin :)

      Poista
  3. Ja pahalla en tarkoita. Ottaa vain aina silmään kun remmit lisääntyvät kun samalla hevosen ilme kertoo että se ei rentoudu. Myös uudemman postauksen kuvissa täysin samat ongelmat, paine tulee kahteen eri suuntaan ja hevonen suu auki pakenee kohti ryntäitä selkä alhaalla. Sivuohjat on tarkoitettu juoksutukseen ja jos niitä jostain syystä on pakko käyttää (jota en teidän kohdalla ymmärrä kun huhuilu ei ryntää vaarallisesti pää taivaassa tai juokse ruohon perään) niin kiinnittää mahdollisimman lähelle kättä jotta olisi reilua hevoselle toimia oikein. Hevonen myötää painetta mutta miten jos paine tulee joka suunnasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Elli voisikin vastata tuohon paineasiaan. Miksi vaatia hevoselta sellaista mikä sen on mahdotonta toteuttaa ja miksi huilun halutaan liikkuvan noin jännittyneenä suu auki kaula mutkalla kuolainta paeten?

      Poista
    2. Miksi te mulle avaudutte asiasta? Jos mua käsketään niitä käyttämään, niin mää käytän. Ja jos ette tienneet niin sivuohjat eivät varsinaisesti pakota hevosta muotoon, vaan ne houkuttelevat hevosta kuolaintuelle.

      Poista
    3. Nämä yrittävät sanoa sinulle että huilu ei ole kuolaintuella vaan pakenee sitä pää liian takana. Suu myös auki jne. Nuo muutama kuva jo kertoo että hevonen ei ole tyytyväinen eikä se kulje oikein. Aina ei kannata tehdä mitä käsketään vaan itse pohtia miten haluaa omaa hevosta kohdella, ei ole pakko mennä perse edellä puuhun vain koska joku sanoo niin. Sinun olisi aika alkaa opetella miten hevonen liikkuu oikein ja miten se ratsastetaan niin. Lisääntyvät remmit jne ei korjaa puutteita satulan päällä ja jos ratsastaja osaa ratsastaa hevosen oikein niin ei hän edes mieti turhia apuohjia etenkään sellaisia jotka on tarkoitettu ihan eritavalla käytettäväksi. Miksi vaatia hevoselta huonoa työskentelyä vain koska ei itse osaa ratsastaa sitä avuillle. Hevonen kyllä myötää ja rentoutuu kun sitä ratsastaa oikein. T: ex ravureita neljä pihassa ja kaikki alle kuukaudessa oppineet uuden työasennon radalta poistuttuaan ja yhdelläkään ei ole tarvinnut yhtäkään apuohjaa tai kovempaa kuolainta. Ja en ole ammattilainen mutta kisannut hea ja opettelen aina lisää ja pohdin asioita ennenkuin teen hevoselle tarpeetonta kipua tai hämmennystä

      Poista
    4. Hevoset on erilaisia. Ette te voi sanoa onko sivarit Huilulle hyväksi vai huonoksi pelkkien kuvien perusteella, se olisi sitten ihan eri asia jos näkisitte videon tai ihan livenä meidän menoa. Ja vielä siitä suun aukomisesta, se on ollut aina Huilulla tapana. Ja kun ammattitasoinen ihminen on itse ratsastanut Huilulla sivareilla, ja sanoo että kannattaa näillä mennä, niin enhän mää rupea kinaamaan vastaan mua paljon kokenemmaalle ihmiselle. Ja itse selkään meno tuntuu paljon paremmalta kuin ennen, joten on siitä hyötyä silloin ollut. Mutta olen nyt saanut kuulla teidän mielipiteenne niin nyt voitte hiljetä asiasta :)

      Poista
  4. Halusin itse huilulle nuo sivuohjat kun sillä ratsastin. Sivuohjistahan saa olla montaa mieltä. Oma mielipiteeni on se että huilulle nuista on ollut paljon apua. Se kulkee "pää alhaalla" ja näin sen selkä ei pääse kipeytymään jatkuvasta pää ylhäällä ja "väärinpäin" kulkemisesta. Omakaan tasapainoni ei niin hyvä ole, että pystyisin jatkuvasti vastaamaan avuillani siitä että se kulkisi nätisti oikealla tavalla.
    Pumpulit halusin huilulle korviin sen takia, että en ole huilulla ennen pihalla mennyt ja toisekseen se tuo minulle varmuutta kun tiedän että huilu on kuitenkin ex-ravuri ja opetettu korvat kiinni. T:Iida

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Pää alhaalla" ei ole yhtä kuin oikein päin, selkä voi kipeytyä vaikka kuinka sen pään vetäisi alas. Silti en usko, että hetkellisestä käytöstä olisi Huilullekaan haittaa, kunhan ette koko ratsastusta mene sivuohjilla ja joka kerta niitä käytä. Ehkä kerran viikkoon hetken aikaa sivuohjat kiinni ratsastaessa? Juoksuttaessa sitten eri asia. :) Tsemppii!

      Poista
    2. Kiitos kommentista! :) tosiaan pidämme välillä päiviä jolloin en käytä sivareita :)

      Poista
  5. Hei Elli. Kuuntele vain sitä opettajaasi. Kyllä se tilanteen paremmin tietää kuin ulkopuoliset muutaman kuvan perusteella. Tottakai on hevoselle kivempaa mitä vähemmän remeleitä on, mutta uskoisin että teilläkin on tavoitteena päästä eroon sivareista joskus. Ja niin kuin kerroit, joskus menette ilmankin.

    VastaaPoista

Huilu on minun oma hevonen, ja Suski on kaverini hevonen. En kaipaa valituksia mistään, joten kommentoikaa asiallisesti!