Sivut

maanantai 21. heinäkuuta 2014

erikoispostaus: Huilun ruokinta

Eräs Anonyymi pyysi minua tekemään erikoispostauksen Huilun ruokinnasta, joten teen teille sen nyt. 
Vähän aika sitten Huilun ruokaan kuului Biotiini, mutta se on nyt jätetty pois ainakin vähäksi aikaa, joten Huilun ruokinta on muuttunut aika paljonkin.

Annan Huilun ruoan kahdessa osassa, aamuruoassa ja iltaruoassa. Iltaruoka on isompi mitä aamuruoka, koska sitä turvotetaan hieman. En yleensä lisää Huilun ruokiin mitään herkkuja, sillä se saa herkkuja temppuilussa ja venytyksessä tarpeeksi. 

Huilun aamuruokaan kuuluu:
1dl Prixiä
0,5dl kivennäistä





1dl Prixiä

1dl kivennäistä
Siinä Huilun aamuruoka

Huilun iltaruokaan kuuluu:
1dl Prixiä
1dl kauratonta rehua
0,5dl kivennäistä.
Huilun iltaruoassa siis kauraton tehu turvotetaan, muut lisätään kuivana joukkoon.

1dl kauratonta rehua
rehu turpoamassa
Prix

kivennäinen
Mitä tykkäsitte tämmöisestä "esittelypostauksesta"? Haluaisitteko lisää näitä? Laittakaa toivepostaus ehdotuksia kommentteihin niin toteuttelen niitä mielelläni! :)


 

20 kommenttia:

  1. Moikka! Jos saa neuvoa niin turvota koko ruoka, tai älä turvota ollenkaan. Vastaavalla tavalla yksi tuttu hevonen sai ruokatorventukoksen ja joutui viikoksi klinikalle. lasku oli tuhansia.

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua on neuvottu tekemään näin. Ootko varma että se tukos jotui juuri tuosta? :)

      Poista
  2. Hevonen myös ahmi, ja ruokamäärä oli huomattavasti suurempi. Kuitenkin kokemuksella sanoisin, että aina turvotetaan kaikki tai ei mitään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysyin muitten mielipiteitä tästä asiasta, ja muutkin sanoivat ettei siitä mitään tukosta tule, joten jatkan samanlailla ruokintaa :)

      Poista
  3. Aika pieniä määriä annat. Itse annan kivennäistä 0,5 litraa, prixiä 1-2 litraa ja kauraa 1-2 litraa. Hevosia on paljon joten siksi ruokamäärät heittelee. Treenattaville ja starttaaville ravureille tuo 2l ja sitten varsoille ja seisoville (esim. saikulla) 1 litra. Tuo desi ja puol desiä on siis todella vähän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huilu ei tarvi enenpää kuin tuon desin, sillä se on kevyellä liikutuksella, ja sen heinässäkin on paljon ravintoaineita :)

      Poista
    2. Oma lv kevyellä käytöllä. Herra on kokoa 155 ja vapaalla heinällä ja saa silti vähintään 1,5 l kauraa :D:D

      Poista
    3. Kuten sanoin, jopa nuoret/varsat (2-4v) jotka ei tee kun seisoo tarhassa ja ehkä ohjasajetaan tai käydään maastossa kerran viikossa, saavat vähintään 0,5l kivennäistä, 1l kauraa ja 1l prixiä. Huilu kuitenkin liikkuu rankemmin ja useamman kerran viikossa.. Pian hevoses laihtuu samanlaiseks mitä Suski on/oli ja Huilulla ei ole energiaa liikkua eikä se voi kasvattaa myöskään lihasta noin pienellä ruokamäärällä.

      Poista
    4. Niin ja siis nuo määrät mitä ylempänä kerroin on yhdellä ruokintakerralla ja hevosesta riippuen ruokinta on jaettu 2-3 kertaan, eli prixiä jokainen saa vähintään sen 3 litraa vuorokaudessa.

      Poista
  4. Onko heinästä analyysit? Ruokinta postauksissa ruukataan kertoa heinästä ja heinämääristä. Minunkin mielestä sää kyllä liian vähän ruokaa jos yrität lihasmassaa kasvattaa. Kaurattomia rehuja voi varsinkin antaa enemmän. Ja kuten yllä joku sanoi, turvota kaikki tai ei mitään.
    btw, edellisessä postauksessa luki: sain huilun suusta kuulolle. Iski mun silmille tosi pahasti, mitä ihmettä tarkoitit tällä? Ei sitä suusta haeta kuulolle, ohja vakaana ei heilutella/"herätellä" hevosta ohjalla vaan pidetään tasainen tuntuma jotta hevonen voi luottaa käteen>rentoutua. Kuulolle hevosen saa ratsastamalla pohkeella ja istunnalla ympyröitä,kaarevia uria yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin sitä että halusin huilun kuuntelevan ohjaa, koska ei meinannut kääntyä tai pysähtyä käskystä, niin tein pysähdyksia sun muuta.

      Poista
  5. Tuota prixiä huilu ei tarvisi ollenkaan kun syö noin vähän. Meillä lv syö 4 litraa päivässä eläinlääkärin ohjeen mukaan. Prix-pussissakin lukee että kolmesta litrasta ylöspäin liikkuvalla hevosella tuo päivässä syötävä rehumäärä.

    VastaaPoista
  6. Ruuat pitäisi _AINA_ turvottaa...

    VastaaPoista
  7. Teidän menoo ei oo enää yhtään kiva seurata, kun huomaa et suokaan ei enää niin kiinnosta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mua kiinnostaa yhtä paljon ku aina ennenkin, mut nyt on ollu niin kuuma ja on ollu ötököitä koko ajan niin ei oo oikein voinu tehdä mitään. Ollaan monesti joudutty lopettamaan liikutus kesken ötököiden takia, kun huilu menee paniikkitilaan jos sen ympärillä on paljon ötököitä.

      Poista
    2. Samaa mieltä anon kanssa ! Teijän menosta ja koko bloggailusta huomaa kuinka sun kiinnostus on laskenut.

      Ja sulla on aina noita "syitä" mikset ratsasta, kokeileppa nyt ratsastaa ja hanki ötökkämyrkkyä niin pääsette siitäkin ongelmasta eroon.

      Poista
  8. Voi jestas näitä ruokinta-ammattilaisia kommentoimassa täällä. Jotkut antavat ehkä hevosilleen puolilitraa kivennäistä, mutta sekin riippuu melko paljon siitä kivennäisestä: joitakin annetaan 2dl päivässä, joitakin riittää jopa vain desi. Puolilitraa kuullostaa minun korvaani niin suurelta määrältä, että en ole kyllä kuullut kenenkään antavan niin paljon!

    Joku sanoi, ettei Prixiä kannata antaa, kun sitä tarjotaan niin vähän, mutta mitenköhän nuo kivennäiset mahtaisivat maistua hevoselle ihan paljaaltaan? Tuosta määrästä ei ole hevoselle liioin haittaa tai hyötyä. Kukaan ei voi muutenkaan määritellä, että hevonen tarvitsisi neljä litraa ruokaa päivässä, sillä se on niin hevoskohtaista. Minulla on kaksi hevosta ja suuri poni, toinen hevosista nelivuotias melko aktiivisessa treenissä oleva, toinen suuri melko rankasti treenaava ja poni harrastekäytössä oleva vanhus ja näidenkin ruuat on niin eri puista veistetty: nuorikko saa ruokaa vain yhteensä litran päivässä, vanhus vain muutaman desin ja viimeinen muutaman litraa.

    HEINÄ on hevosen tärkeintä ruokaa ja mikäli heinä on laadukasta ja ravinteikasta niin hevonen ei muista ruuista juuri mitään tarvitsekkaan. Pelkällä ruualla ei muutenkaan hevosen lihaksistoa kasvateta ja luulempa, että lihasten kasvun edistämiseksi täytyisi Ellin oppia ratsastamaan Huilu oikeinpäin kaikissa askellajeissa ja maastoilla sillä paljon. Ei siis mitenkään pahalla, minun puolestani voit ratsastaa ja liikuttaa hevostasi juuri niinkuin tahdot :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä hevonen kivennäiset syö ihan hyvin pelkästäänkin.

      Poista
    2. Joo kyllä riittää taas arvostelijoita.. Todellakin hevoskohtaista ja kivennäis kohtaista paljon annetaan ja syökö hevonen sen mielellään.. Minun hevoselle kivennäistä annetaan alle desi päivässä ja on ihan ammattilaiselta tilattu ruokinta suunnitelma. Eikä kuulu kaurakaan yhtään päivä annokseen vaikka kivennäistäkin menee noin vähän.. Turhaa jauhantaa taas yhen kerran.. Heinä nimenomaan se kaikista tärkein.

      Poista
  9. Eiköhän siinä prix pussissakin lukee että alle 3 litran ei kannata edes syöttää. Huiluhan saa myöskin kauratonta rehua sitten ihan turhaan, sillä prixissä on kauraa.

    VastaaPoista

Huilu on minun oma hevonen, ja Suski on kaverini hevonen. En kaipaa valituksia mistään, joten kommentoikaa asiallisesti!